16.09. 2012
Design Menu vol 1
Recenze
Panamské kreace Daniela Gonzáleze
I když mi v ten den jely všechny tramvaje pozdě, stihla jsem všude přijít včas. V Holešovicích jsem zhlédla jednodenní výstavu před vernisáží Michaely Tomíškové, o té snad později, protože si zaslouží více rozvést, a večer jsem odcházela s plným břichem z večeře s Danielem Gonzálezem, který vařil panamskou kuchyni v rámci akce Design Menu, o které teď bude řeč.
Myslím si, že tým CzechDesign odvedl dobrou práci a akce Design Menu je chytrý nápad, jak propojit veřejnost s designéry. Nejenže vám uvaří dobrou večeři, která v případě Dana byla na jedničku podtrženou, ale ještě vám u toho budou povídat o tom, co dělají, co jsou zač a na čem teď třeba pracují.
I přesto, že to byla první zkušební večeře, u které se malé chybičky promíjí, neodpustím si přidat pár svých poznámek, které se budou týkat rušivých elementů při večeři. Večeře se konala v galerii CZD, kde byl jeden velký stůl a tři menší stoly. Už tohle mě trošku vadilo, neboť jsem se těšila, jak budeme všichni u jednoho stolu s plnou pusou náruživě debatovat s Danem. Ani jedno, ani druhý. Dan s námi nejedl. Škoda. Byla bych radši, kdyby si sedl mezi nás a povídal místo přednášení v rohu místnosti s dataprojektorem, zaměstnán mačkáním tlačítka „další‟ . Ale obdivuji ho, že nám o sobě a o svých věcech vyprávěl i při značném hluku, jdoucího z dialogů příchozích. To byla další věc, která mě zarážela. Neohleduplnost vůči Danovi, i když věřím, že to nebylo nic osobního. Někteří lidi se prostě ještě nenaučili chovat. Pokusím-li se výše zmíněné poznámky vypustit z celého večera, bylo to moc fajn. Jídlo bylo neobvyklé, ale výborné. Dan by si za něj zasloužil nějakou odměnu. Až bude zase někdy vařit, donesu mu něco sladkého.
Během večera se mi dostal do ruky i Danův nový počin, hrnec ze sady litinového nádobí. Měl k tomu hezký příběh a skrze něj jsem si vytvořila ty správné kulisy k jeho pochopení. Vaření povýšil na možný obřad, kde nejde o to rychle něco uvařit. Tento fakt pak dokládá samotná sada tohoto nádobí. Kdo si ho neohmatal, nepochopí. Mimo jiné ten nejmenší ze sady se stal hlavním hrdinou spolu s menu na fotce k tomuto článku. Nakonec bych řekla, že jako první hostitel akce Design Menu Dan uspěl. Navíc bych mu ještě dala plusový bod za tématické sladění, kdy se jeho produkty dotkly odvětví vaření.
Už se těším na další večeři a netrpělivě čekám na jméno druhého hostitele.