Design Cabinet CZ

20.11. 2008

Nový ekologický kuchyňský koncept Greenkitchen

Novinky

Společnost Whirpool představila letos v Miláně na Salone Internationale del Mobile v části Eurocicuna nový revoluční koncept ekologické kuchyně Greenkitchen. Jedná se o důmyslnou koncepci, která vychází z koloběhu přírody a funguje na principu ekosystému.

Zelená kuchyně je inspirována přírodními cykly a schopností přírody přizpůsobit se; jedná se o integrovaný technologický systém, který umožní spotřebitelům ušetřit až 70 % výdajů za energie a opakovaně využívat až 60 % vody a tepla vytvářeného spotřebiči na provoz celého ekosystému. Úspor je přitom možno dosáhnout ve čtyřech oblastech: [1] díky spotřebičům nové generace s průměrnými úsporami odhadovanými ve výši až 16 procent; [2] adaptací, snižováním a recyklací vody, tepla a energie s možnými úsporami až do 24 procent; [3] změnou v chování spotřebitelů, kde lze dosáhnout úspor ve výši přibližně 10 procent, a [4] „kogeneračními" systémy v domácnosti, které vyrábějí jak horkou vodu, tak i elektřinu, což snižuje náklady až o 20 procent.


V praxi to znamená, že se teplo vyvíjené chladničkou využívá k výrobě horké vody pro myčku. Upravená a vyčištěná použitá studená voda se používá k zalévání rostlin nebo mytí podlahy. Nová zásuvková chladnička zabraňuje unikání ochlazeného vzduchu a snižuje tak až o 50% energie potřebné k obnovení správné teploty při každém otevření chladničky. Uvnitř tzv. herbária se bude dařit celoročně bylinkám, neboť jde o prostor s regulovaným vnitřním klimatem vytvořeným harmonicky provázanou spoluprací všech spotřebičů. Toto prostředí vzniká díky kombinaci zbytkového tepla z trouby, vlhkosti zachycené odsavači par a z recyklované vody.
Greenkitchen nabízí i studenou, horkou nebo sycenou filtrovanou vodu, a to přímo ze zásobníku na vodu, který je instalován na stěně kuchyně. Recyklaci vody zajišťuje inteligentní filtrační jednotka umístěná pod dřezem, která odděluje čistou vodu a odvádí ji do speciální nádrže, odkud může být po antibakteriální úpravě znovu použita. Zbytkové teplo z kompresoru chladničky je využíváno pro ohřev vody v nádrži. Recyklovaná předehřátá voda je potom využívána pro ohřevnou zásuvku, čímž se ušetří až 30% energie a stoprocentně se využije recyklovaná voda.
Kuchyňský ekosystém Greenkitchen optimalizuje energii a další zdroje. Jeho cíl je jasný: pomoci spotřebitelům dosáhnout udržitelné úrovně bydlení zohledněním ekologických benefitů, jako jsou adaptace, snižování a recyklace.


Společnost Whirlpool získala za tento nový kuchyňský koncept letos v říjnu v San Franciscu zlatou cenu v americké soutěži designu SparkAwards. Ocenění Spark se uděluje inovativním designovým návrhům, u nichž hrají roli taková kritéria, jako je udržitelnost, účelnost, kontext, zpracování, invence, univerzálnost a estetika.
Koncept Zelené kuchyně není jen nějakou futuristickou vizí. Tým vývojářů a designérů, kteří na něm pracují, vidí jeho uvedení na trh v horizontu několika příštích let.

O ocenění SparkAwards
SparkAwards je první světová soutěž, která se věnuje designu z více úhlů pohledu. Spark je neotřelý moderní kvalifikační systém, který hodnotí inovativní způsoby zpracování a nové technologie a snaží se zapojit účastníky i nápady z různých oblastí. Do soutěže se proto mohou přihlásit designéři s rozličnou mírou zkušeností - profesionálové, začátečníci i studenti designu. Hlavním mottem soutěže je podpora designu, který se něčím liší. Více na www.sparkawards.com

 

Připojené obrázky

Naši partneři:

  • Slovenské centrum dizajnu