Design Cabinet CZ

26.05. 2013

Postřehy z veletrhu LivingKitchen 2013

Novinky

Stejně jako první ročník v roce 2011 byl s napětím očekáván letošní druhý ročník veletrhu LivingKitchen 2013 jako určitý ukazatel ekonomického vývoje v nábytkářské oblasti. Kuchyně vždy přílákají pozornost návštěvníků a bylo tomu tak i letos – LivingKitchen pomohl veletrhu imm ke slušné návštěvnosti.

Dobrá zpráva veletrhu LivingKitchen je, že již druhý ročník tohoto veletrhu potvrdil jeho významnou pozici na evropském trhu jako protiváha milánskému veletrhu Eurocucina, který v návaznosti na veletrh iSaloni prezentuje kuchyně v Miláně naopak v sudých letech. Především němečtí výrobci kuchyní a spotřebičů deklarují spokojenost s prezentací svých firem na LivingKitchen a potvrzují svou účast v příštím ročníku 2015. Trendy V oblasti kuchyňského nábytku nebyly prezentovány žádné revoluční trendy, přesto bylo možné vysledovat určité nové momenty. Barevnost a materiálové provedení navazuje na trendy předchozích let. Pokračuje trend bílé, případně bílé v kombinaci s dřevinami či dalšími barvami. Stejně tak se objevují odstíny béžové a šedé kombinované s dřevinami či dalšími barevnými odstíny. Nadále se objevují kombinace více materiálů – lamináty, lakované plochy, dýhované a masivní dřevo, kov, keramika, beton, sklo, ale i kůže. Dřevinové desény mají struktury a textury podporující jejich přírodní vyznění. Novým trendem je uživání dřeva s nádechem patiny a barevného "vyšisování" v duchu barn-wood = dřevo ze stodoly. Kombinace barev a materiálů přínáší teplo do prostředí kuchyně. Možná jako reakci na ekonomickou krizi se snaží být kuchyně teplejší a útulnější než v předchozích letech. V oblasti výškově stavitelných pracovních ploch prezentovala ALNO svůj nový koncept Moving Kitchen polohující nezávisle tři samostatná kuchyňská pracoviště: dřez, varnou plochu a samostatnou pracovní plochu doplněnou o výsuvný etažér. Tento koncept bude Alno uvádět na trh pod značkou Tielsa. Výškově stavitelný prostorový pult kuchyně ergoAgent prezentovala firma Balerina Küchen. Ostrovní pult je doplněn i výškově stavitelnou digestoří zavěšenou na lancích nad pultem. U více výrobců kuchyní byl vystaven tzv. ErgonoMeter. Tento stojan je produktem asociace AMK sdružující významné německé výrobce kuchyňského nábytku, kuchyňských spotřebičů a komponentů. Stojan je součástí obchodní podpory asociace AMK pro své členy. Pomocí stojanu ErgonoMeter AMF lze podle výšky každého člena domácnosti zjistit doporučenou výšku pracovní plochy a dřezu. Stojan sice neobjevuje ani nepřínáší nic nového v teorii výškově stavitelných ploch, představuje však další krok v propagaci a obchodní prezentaci ergonomie pracovních ploch. Při zakoupení tohoto stojanu za 299 Eur dostane prodejce propagační balíček obsahující dvě nálepky na dveře s označením: Specialist for Ergonomically designed kitchens, dvě cedulky na pult s tímtéž označením a tištěný booklet s intrukcemi a doprovodnými informacemi. Nadále pokračuje trend aplikace audiotechniky v kuchyňském nábytku. Buď formou integrace docku pro iPod nebo umístěním audiokomponentů (např. Balerina & Herman Kardon). Na trend ukrývání kuchyňských komponentů za různé systémy posuvných a zásuvmých dveří a stěn navázal například firma Warendorf svou Hidden kitchen. Pracovní zona kuchyně je ukryta za skládacími segmentovými vraty. Vrata se otevírájí a zavírají docela pomalu, trochu přitom skřípou a bezpečnost obstarává obsluhující osoba. Výraznou podíl na veletrhu Living Kitchen byly prezentace výrobců kuchyňských spotřebičů a komponentů. Vedle laminátových pracovních desek, přírodních kamenů, keramických a nerezových povrchů se dále objevují skleněné pracovní desky s tištěným dekorem. Nerezové dřezy a dřezy z umělých kamenů a dalších kompozitních materiálů se stále více uplatňují keramické dřezy od mnoha výrobců s široké nabídce barev. Vodovodní baterie neřeší nyní pouze vzhled – design. Trendem je okamžitá dostupnost vařící, případně chlazené vody. Vedle studené a teplé vody bývají tak dřezy doplněny o další baterií pro vařící či chlazenou vodu. Výrobci přicházejí s novými systémy baterií, které umožňují dostupnost těchto druhů vody z jedné společné baterie. V případě vařící horké vody je však nutné dodržení bezpečnosti proti opaření, především dětí. Významní výrobci kuchyňských spotřebičů prezentovali své výrobky v moderním, retro i klasickém provedení. Důraz je kladen na efektivitu a úspory energií. Premiéru měla na veletrhu LivingKitchen například tradiční německá značka Grundig známá dříve z oblasti audiotechniky. Prezentovala zde svou výrobkovou řadu "bílé" kuchyňské techniky, vedle bílého provedení také v černé barvě a v nerezi s důrazem na energetickou efektivnost, inteligentní technologie a pohodlé užívání. Výrobci digestoří prezentovali rozmanitou nabídku tvarových, materiálových a barevných provedení. Ve velkém počtu byly prezentovány spodní “stolové” digestoře integrované do spodních skříněk. Německý výrobce Bora premiérově představil spodní digestoř integrovanou přímo do varné desky. Trendem je napojení digestoří na ventilační systém s tepelnou recirkulací. Firma Naber prezetovala komplexní ventilační systém Compair Flow regulující teplotu i vlhkost kuchyňského prostoru. Digestoře firem Bosch a Siemens jsou vybaveny účinným recirkulačním systémem pachové neutralizace CleanAir. Firma DreiPlus prezentovala LED osvětlení s bezkontaktním ovládáním pohybem ruky a sepínáním potřebných částí osvětlení. Pokračuje trend wifi napojení spotřebičů na tablety a smartphony, pomocí kterých je možné kontrolovat stav spotřebičů, obsah chladničky, nabízeny jsou odkazy na recepty či kontakt na servisní on-line poradenství. V oblasti nových materiálů pro výrobu nábytku prezentovala například firma Balerina Küchen svou GreenTec Kitchen využívající novou dřevotřískovou desku BalanceBoard výrobce Pfleiderer. Desky obsahují asi 30 % hmoty z přírodních rostlin místo dřeva. Materiál je tak o 30 % lehčí než standardní dřevotříska a přitom prokazuje srovnatelnou pevnost a je obdobně průmyslově zpracovatelný. Kuchyně GreenTec jsou ve výsledku o 20 % lehčí než konvenční kuchyně. Nízká hmotnost desky redukuje energetickou spotřebu během výroby a dopravy. Výhoda je znatelná také během montáže: průměrná kuchyně se 14 skříňkami je o cca 80 kg lehčí, což odpovídá asi 6 přepravkám piva. Z ekologického hlediska materiál údajně dále trvale ukládá oxid uhličitý akumulovaný v rychle rostoucích materiálech, který by se jinak uvolnil během přírozeného procesu rozkladu. Zaznamenatelným trendem jsou také nové způsoby prezentace produktů a komunikace se zákazníky a obchodními partnery. Obchodnící ve velké míře během prezentace produktů zákazníkům používají aktivně iPady od firmy Apple. Buď na nich prezentují obrázky či podpůrná data, případně přes wifi ovládají mobilní komponenty kuchyní. Ve stáncích s velkou návštěvností je skupinkám obchodních partnerů z mikrofonu přenášen zvuk pomocí wifi nebo vysílačky do sluchátek pro zajištění dobré slyšitelnosti a srozumitelnosti prezentace. Vystavené exponáty jsou nově ve velké mířě označovány QR kody odkazujícími na další informace o produktu nebo na příslušné webové stránky. Dříve se pro podporu prezentace nábytku používala i krásná děvčata (oblečená nebo různě svlečená), případně hrající živá nebo reprodukovaná muzika. Příjemnou podporou prezentace produktů na veletrhu LivingKitchen nadále zůstává vaření buď přímo na stáncích nebo v zázemí stánků spojené s nabídkou ochutnávky těchto mnohdy atraktivních výtvorů. Heslo veletrhu LivingKitchen: Cook. Enjoy. Live. (Vař, užívej a žij) je tak možné částečně naplňovat i během prohlídky veletrhu. Hynek Maňák Převzato z časopisu Dřevařký magazín 4/2013

Připojené obrázky

Naši partneři:

  • Slovenské centrum dizajnu