12.08. 2019
Výběr z novinek na imm cologne a LivingKitchen 2019 očima Radomíra Čapky
Novinky
Veletrh nábytku a bytového vybavení imm cologne a souběžně s ním probíhající přehlídka kuchyní LivingKitchen slouží nejen pro získávání nových obchodních kontaktů, ale i pro seznámení se s aktuálními trendy a novinkami v bytové tvorbě.
Vedle sledování obecných trendů z hlediska používaných materiálů či barev nebo vývoje v oblasti životního stylu umožňuje také trochu více nahlédnout pod pokličku přítomným výrobcům po stránce celkového designu, tj. nejen vzhledu, ale i konstrukce, funkčnosti, použitých komponentů atd. Několik konkrétních příkladů toho, co letos v Kolíně nad Rýnem bylo možné spatřit, přinášíme v několika pokračováních.
Sezení do veřejných prostor
Z kategorie čalouněného sedacího nábytku jsme do našeho přehledu vybrali sortiment slovinské společnosti Klun Ambienti, která zde prezentovala vybavení do veřejných prostor. Zohledňuje současné požadavky na zajištění určitého soukromí například v open space kancelářích – ať už k relaxaci, k telefonování nebo k uzavřenému jednání. Otočné křeslo s vysokými zády doplněné volně stojící obloukově tvarovanou stěnou umožňuje otočením o 180° uzavřít prostor a vytvořit si tak požadované soukromí.
Otevřené boxy, nazývané lidově „kukaně“, již ve své podstatě nabízí částečné soukromí. Celočalouněné provedení funguje navíc jako vynikající tlumič zvuku (stejně je tomu i v případě výše uvedeného otočného křesla), což z „kukaně“ dělá nekonvenční sedací nábytek ideální pro rozhovor, ať už telefonický či přímý (box je parametrově přizpůsoben pro dvě osoby). Ve stěně boxu mohou být také zabudované reproduktory pro poslech hudby.
Další nekonvenční způsob sezení nabízí čalouněné válce uchycené ve vodorovné poloze jedním svým koncem ke stěně. Podle umístění válců na stěně určujeme způsob sezení: pracovní, relaxační.
Ložnice à la 70.
Těm, kdo by si nemohli vzpomenout, jak vypadaly sektorové ložnice ze 70. a 80. let minulého století, se to rozhodly připomenout německé firmy Vimex a Loddenkemper. Jako by se vrátily v čase o čtyři desítky let zpět a přenesly svůj tehdejší sortiment do současnosti. Že by z nostalgie nebo z nedostatku času či invence na vývoj nových produktů? Postele zasazené zadním čelem do skříňové sestavy ve tvaru portálu byly na veletrhu ojedinělým prvkem, který patrně zatím nemá dostatek potenciálu na to, aby tzv. retro-styl posunul o 20 let dopředu. Ale kdo ví…
Kuchyň z nerezu?
Bohatou „nadílku“ inspirací přinesla letošní přehlídka kuchyní LivingKitchen. Příklad, jak lze kuchyň zařídit skutečně netradičně předvedla italská společnost Alpes-Inox, specializující se na výrobu kuchyní z nerezové oceli. Na LivingKitchen prezentovala tři nové koncepty ze své kolekce „Svoboda v kuchyni“: kuchyň s oddělenými funkcemi, kuchyň s kombinovanými funkcemi a kuchyňské ostrůvky.
Svoboda v kuchyni je projekt pro kuchyň, která může být přizpůsobena individuálnímu prostoru, individuálnímu vkusu a individuálním potřebám vaření. Každý prvek je nezávislý a zahrnuje všechny důležité funkce v kuchyni: mytí, přípravu jídla, vaření, konzervaci, skladování. Zákazník si tak z jednotlivých komponentů může sestavit kuchyň podle svých vlastních představ a zvyklostí.
Nerezové kuchyně jsme byli zvyklí vnímat spíše jako gastro-vybavení pro restaurace, hotely, školní jídelny apod. Jak nám ale sdělil zástupce firmy, přibývá jim stále více zákazníků z privátní sféry, pro kterou mají připravený nejen svůj standardní „katalogový“ sortiment, ale také individuální zakázkovou výrobu. Výhodou kuchyní z nerezové oceli je podle něj vysoká odolnost vůči vodě, vysokým teplotám, mechanickému poškození a velmi dobré hygienické vlastnosti.
Bedýnky v kuchyni
Nový kuchyňský koncept německé společnosti Ballerina s názvem TakeAway (odnést) reaguje na stále oblíbenější trend rozptýlení klasicky vybavené kuchyně do mobilních jednotek a jejich integrace jako jednotlivých funkčních prvků do obytného prostoru. Klasické zásuvky v kuchyni jsou nahrazeny výsuvnými ocelovými plošinami (policemi), na které se volně pokládají úložné boxy v podobě dřevěných bedýnek. Ty jsou na spodní straně dna opatřeny protiskluznou fólií, díky níž jsou police i bedýnka vůči sobě zafixovány, takže při zasouvání a vysouvání fungují jako standardní zásuvka. Bedýnku lze ale vzít a přenést kamkoli je potřeba podle obsahu. Bedýnky jsou navíc stohovatelné, takže mohou fungovat jako zcela samostatné úložné boxy kdekoli v bytě.
Praktické využití tento koncept nabízí například při nakupování. Nákup je možné roztřídit a uložit do bedýnek přímo v obchodě, v nich pak přemístit do auta a doma uložit přímo na výsuvné police bez překládání do zásuvek potravinové skříně apod.
Kuchyň budoucnosti podle Häberliho
Švýcarský architekt argentinského původu Alfredo Häberli vytvořil pro letošní přehlídku LivingKitchen vizi kuchyně budoucnosti. Jeho nepřehlédnutelná instalace se zelenými regály, stěnami a povrchy poskytla návštěvníkům vizionářský pohled na kuchyni nedaleké budoucnosti. Je to budoucnost, ve které je kuchyň stále hlavním centrem domova. Ale kromě tradičních funkcí, jako je místo pro přípravu jídla a společné setkávání, je také domovem jiné kultury, protože je v ní uvědomělejší přístup k využívání zdrojů. Häberliho myšlení jde ale dál i z dalších hledisek. V jeho vizi to nejsou jen média, která se stávají mobilními. Dosud pevné spotřebiče, jako je sporák a trouba, migrují z místa na místo s uživateli, nebo jsou přemisťovány tak, aby šetřily místo.
Návrh Häberliho kuchyně budoucnosti byl založen na směsici minimalistické architektury a virtuální reality. Většinu vybavení kuchyně včetně nábytku (s výjimkou dlouhého skleněného stolu, rozptýlených židlí a polohovacího křesla) si proto návštěvníci bohužel nemohli osahat, neboť v ní bylo přítomno jen v imaginární podobě. Návštěvníci si reálnou podobu kuchyně mohli představit za pomoci audio průvodců a obrazovek tabletů či chytrých telefonů. V tzv. rozšířené realitě se na příslušných místech v kuchyni objevovaly spotřebiče a doplňky, jejichž koncepty a návrhy sotva mohly být více nekonvenční.
Architekt do své kuchyně vytvořil celkem jedenáct kuchyňských přístrojů a spotřebičů. Naskenováním QR kódů umístěných na zelených plochách mohli návštěvníci objevovat návrhy skrze svá chytrá zařízení. Zahrnovaly například průhlednou horizontální chladničku, vyvinutou ve spolupráci se společností Samsung. Zařízení bylo navrženo tak, aby bylo zajištěno, že všechny potraviny a nápoje umístěné uvnitř jsou neustále vidět, čímž se zabrání zbytečnému otevírání a hledání. Häberli navrhl, že energie uvolněná při otevření dveří chladničky by mohla být přiváděna do integrovaného spodního úložného prostoru, který slouží jako ohřívací regál na nádobí. Mezi návrhy se také objevila lichoběžníková ultra tenká přenosná varná deska, vyvinutá architektem ve spolupráci se společností Schott. Může být umístěna kdekoli a má dvojí funkci: vaří a udržuje jídlo teplé. V Häberliho vizi kuchyně budoucnosti může trouba v případě potřeby sestoupit ze stropu. Ta je také průhledná, takže vše, co se uvnitř děje, je stále vidět, což snižuje tepelné ztráty způsobené zbytečným otevíráním.
Koupací káď s vlastním ohřevem vody
Významný podíl v prezentovaném sortimentu má venkovní neboli outdoorový nábytek, který tvoří nedílnou součást veletrhu imm cologne. Do kategorie outdoor ale patří i celá řada dalšího zařízení a vybavení, která se ale prezentují spíše na veletrzích zaměřených na bydlení, zahradu apod. To ale nevylučuje možnost prezentovat tento sortiment i na nábytkářském veletrhu, jak ostatně ukazuje příklad nizozemské firmy Weltevree, která v Kolíně představila svoji koupací káď s vlastním ohřevem vody nezávislým na připojení k elektrické síti. Lze ji díky tomu použít prakticky kdekoliv – na zahradě, na chatě i ve volné přírodě.
Káď je zhotovená z vysoce kvalitního sklolaminátu, který se používá na výrobu lodí. Ke kádi je připojeno potrubí z nerezové oceli, stočené do spirály. Potrubí je připojeno ke dvěma otvorům – ve spodní a v horní části kádě – a tvoří jednoduchý topný okruh. Spirála, vysunutá asi půl metru bokem od kádě, je ve spodní části opatřená ocelovým košem a slouží jako topeniště. K topení se používá dřevo v podobě polen, případně dřevěné brikety. Od spirály se ohřívá uvnitř obsažená voda a přirozenou cirkulací se postupně ohřívá veškerá voda v kádi. Na spirálu lze také posadit zahradní nádobí a ohniště tak můžeme využít k přípravě jídla.
Radomír Čapka
Převzato z časopisu Dřevařský magazín 4/2019
Foto: autor a archiv Koelmesse