Design Cabinet CZ

26.06. 2012

Vyšívaný porcelán

Novinky

Dita P. – unikátní kolekce nádobí pro každý den a příležitost

Známá autorka kulinářských textů a šéfredaktorka časopisů o jídle Dita Pecháčková spolu s první kuchařkou Deník Dity P. „vydává" také svůj značkový porcelán. Nazvala ho Vyšívaný porcelán, protože jeho čtyři dezény, vzory, skutečně připomínají jednoduché vyšívání. Dita je pojmenovala velmi jednoduše: Steh, Len, Pruh a Lodička. Každý z nich se vyrábí ve čtyřech sadách - Snídaně, Oběd, Čaj o páté a Pečení, vše je ovšem vzájemně kombinovatelné. Originální porcelán Dity Pecháčkové do současné kuchyně vrací tradiční tvary a typy nádob, které v ní chyběly - například objemnou mísu na zadělávání těsta. Vyšívaný porcelán vznikl ve spolupráci s designéry studia Collaboration Collective, vyrobila jej továrna Thun v Nové Roli. Každý kus je signovaný Dita P.

„Jsem maximalistka, chci mít všechno perfektní, se stejnou vášní jako k vaření přistupuji i k věcem, které s ním souvisejí. Takže myšlenku na vlastní kuchařku automaticky provázely i představy o ideálním nádobí. Mojí touhou bylo nádobí jednoduché, ale ne chladné. Ozdobené, ale ne moc. A české. Dětství a mládí jsem prožila u babičky v Humpolci, je to pro mě nejzásadnější město, věčná inspirace. Kdysi se v tamní textilce vyrábělo hrubé lněné sukno, proto ty drobné kvítky lnu ve vzoru mého porcelánu. Vystřihla jsem si průhledný papír do kruhu, červenou bavlnkou na něj vyšila „smyčkový" steh a položila po okraji bílého talíře. Vypadalo to náramně! Designéři ze studia Collaboration Collective přesně pochopili, jak to cítím, až mě to dojalo. Pak následovalo poměrně dlouhé a náročné období sladění vzorů a hotových forem v porcelánce Thun, práce na kompletaci jednotlivých sestav. Celý proces od prvního nápadu až po finální realizaci trval téměř 3 roky," rekapituluje Dita Pecháčková, invenční mladá žena mnoha talentů, vycházející hvězda české kulinářské scény.

Vedle porcelánu se rodí kuchyňský textil - zástěry Dita P., nákupní tašky a v plánu jsou další věci, spojené s vařením a stolováním.
Unikátní, v mnoha ohledech převyšující běžnou produkci, je nejen porcelán Dity Pecháčkové, ale také její kuchařka Deník Dity P., která vyšla 3. května.
Ze svých nejoblíbenějších jídel autorka vybrala 100 receptů a k tomu vypráví, jak to všechno s její láskou k jídlu a vaření bylo a stále je. Ke spolupráci na svém Deníku Dita Pecháčková pozvala ty nejlepší profesionály - fotografoval Jiří Turek, grafické úpravy se ujala Zuzana Lednická ze Studia Najbrt.

Kdo je Dita Pecháčková?
Dita Pecháčková (5. 5. 1975) je kulinární expertka a publicistka. Nyní vede magazín Albert v kuchyni. Poslední ročník pražského gymnázia uzavřela posledním středoškolským rokem a maturitou v USA. Po čtyřech letech na právnické fakultě UK ji zlákala produkce amerických filmů. Profesně se nakonec „usadila" v žurnalistice - po krátké zastávce v iDnes, přišla do měsíčníku Apetit jako food directorka, za půl roku časopis řídila. Vydrželo jí to pět let, během kterých byl Apetit několikrát oceněn jako Časopis roku. V Apetitu začala uveřejňovat pravidelnou rubriku Deník Dity P. s krátkým osobním příběhem a třemi recepty. Tak se zrodil i nápad k její první kuchařce Deník Dity P.

Více informací na www.ditap.cz

 

Připojené obrázky

Naši partneři:

  • Slovenské centrum dizajnu